Προσοχή στις απάτες με τις κάρτες PaySafe

October 22,2015

paysafe1
Ραγδαία αύξηση στα κρούσματα με τις πιστωτικές κάρτες PaySafe παρατηρείται από την αστυνομία Κύπρου τους τελευταίους μήνες.
Συγκεκριμένα, τους τελευταίους μήνες έχει διαπιστωθεί ότι, άτομο το οποίο μιλά ελληνικά, χρησιμοποιώντας ελληνικές κάρτες προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας, τηλεφωνά σε περίπτερα, υπεραγορές και σταθμούς βενζίνης στην Κύπρο και προφασιζόμενος ότι είναι τεχνικός ή διευθυντής ή εκπρόσωπος κάποιας από τις εταιρείες διανομής πιστωτικών καρτών PaySafe  στην Κύπρο, τους αναφέρει ότι υπάρχει τεχνικό πρόβλημα στο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης πιστωτικών καρτών PaySafe των €100.
 
Στη συνέχεια, ο δράστης  ζητά να εκδώσουν κάρτες από το σύστημα που έχουν στο περίπτερο, να του δώσουν τους κωδικούς ώστε να δει που παρουσιάζεται το πρόβλημα, το οποίο αφού το επιλύσει, να τους δώσει ακυρωτικούς κωδικούς, για ακύρωση των πράξεων. Αφού πετύχει το σκοπό του, τερματίζει την επικοινωνία και πλέον δεν ανταποκρίνεται.
Η paysafe card, όπως είναι ευρύτερα γνωστή, είναι η πλέον προτιμώμενη on-line προπληρωμένη κάρτα της Ευρώπης. Με τη «paysafe card», μπορεί οποιοσδήποτε να πληρώνει πολύ εύκολα και με ασφάλεια σε όλους τους γνωστούς παρόχους, σε διαφόρους τομείς στο διαδίκτυο, χωρίς τη χρήση κάποιας πιστωτικής κάρτας ή μέσω κάποιου τραπεζικού λογαριασμού. Πρακτικά, είναι ένα προπληρωμένο ποσό, με το οποίο ο χρήστης μπορεί να εισάγει, μέσω ενός κωδικού PIN στο διαδίκτυο, για να προβαίνει σε αγορές, με τον ίδιο τρόπο που κάποιος αγοράζει τις κάρτες χρόνου ομιλίας για το κινητό του.
 
Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκαν 23 περιστατικά με το συνολικό πόσο που απέσπασε ο δράστης  να υπολογίζεται  γύρω στις 8,350 ευρώ.
 
Η Αστυνομία κάνει έκκληση τόσο στους πολίτες αλλά κυρίως στους ιδιοκτήτες περιπτέρων, υπεραγορών, βενζινάδικων, στις οποίες υπάρχουν προς πώληση κάρτες PAY-SAFE:
 
(α) να μην εκδίδουν κάρτες, μέσω τηλεφώνου σε οποιοδήποτε άτομο (προφασιζόμενο τεχνικό ή άλλο πρόσωπο). Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει με τη σειρά τους να ενημερώσουν όλο το προσωπικό τους, αφού πολλά από τα θύματα δεν ήταν οι ιδιοκτήτες των εν λόγω υποστατικών, αλλά απλοί υπάλληλοι.
 
(β) οποιοδήποτε άτομο αντιληφθεί τη διάπραξη τέτοιου αδικήματος, να καταγγέλλει άμεσα το γεγονός δηλώνοντας τον αριθμό της κάρτας που χρεώθηκε, στον πλησιέστερο Αστυνομικό σταθμό ή ΤΑΕ, της Επαρχίας τους.